Az érintés olyan fontos a csecsemő számára, mint az étel. Ha hordozzák, ringatják, simogatják, kézben tartják, masszírozzák: Ez mind-mind táplálék a csecsemő számára; És talán fontosabb is, mint a vitaminok, ásványi sók és a proteinek.

Az édesanyák a világon mindenhol tudják, hogy babájuknak szüksége van a védő ölelésre, simogatásra, érintésre. A kanadai sarkvidék eszkimóitól Dél Indiáig, a csendes óceáni szigetek kalyibáitól a modern amerikai otthonokig a csecsemőket szeretetteljesen masszírozzák, dédelgetik és dúdolnak nekik nap, mint nap. A gyengéd baba masszázs művészete nemzedékeken át, szülőről gyermekekre szállt a csecsemő - gondozás hagyományainak részeként.

Amikor egy csecsemő és gondozója testközelbe kerülnek, a szívük összehangoltan ver.

Sok olyan ősi, családi hagyomány létezik, amelyről a huszadik század elején az emberiség elfeledkezett, és amelynek fontosságát most újra felismeri, s így visszatér az életünkbe.

Azokban a társadalmakban, ahol a csecsemőt ölbe veszik, masszírozzák, simogatják, szoptatják, a felnőttek kevésbé erőszakosak, viszont együttműködőbbek és együtt érzőbbek. Talán épp a masszázs miatt tekintik otthonuknak a világot, és nem érzik azt ellenségesnek.
A baba masszázs javítja a baba vérkeringését, emésztését ezáltal megelőzi a hasfájósságot, optimalizálja a baba szervezetének oxigénellátását, rugalmassá teszi az izmokat, elősegíti a nyugodt, mély alvást s mindemellett kiváló alkalmat biztosít az érintésen keresztüli kommunikációra.

 

A gyermek, akit gyöngédség vesz körül, megtanulja, milyen az egészséges, tiszteletteljes érintés, mivel része van benne.


A szoptatás egyre erősödő kötődés anya és csecsemője között.


A baba masszázs lehet a legmegfelelőbb módja annak, hogy az apa és a kisbaba szoros kapcsolatban maradjanak egymással.


(Az idézetek Frederick Leboyer Shantala és Vimala McClure: Baba masszázs címen megjelent könyveiből valók)