Vajon melyik az az időszak, amikor a gyermek legérzékenyebb arra, hogy az édesanya hogyan érzi magát?

A baba születését követő első 42 nap, a gyermekágyas időszak.

Ha ekkor az édesanya kiegyensúlyozott, kipihent, erőtől sugárzó, akkor ezt a baba is érzi, és a köztük lévő szoros kapcsolat által a piciben is ugyanezek nyilvánulnak meg.

Mégis, gyermekszülés után nem ritka, hogy az édesanya a várandósság és a szülés fizikai kihívásai következtében kimerültnek érzi magát, amihez hozzáadódnak az anyasággal járó feladatok és felelősség.

A szülés utáni testi-lelki, hormonális változások is elemi erővel jelentkeznek. A hangulatok szélsőségei az eufórikus örömtől a kétségbeesett zokogásig szinte átmenet nélkül követhetik egymást.

Az anyaméh méretváltozása várandósság 9 hónapja alatt is példátlan, ám az eredeti alakját és méretét most a gyermekágyas időszak 6 hete alatt nyeri vissza hihetetlen sebességgel. A belső szervek a baba várás hónapjai alatt a baba növekedésével egyre inkább kiszorultak eredeti helyükről, most megindul a visszarendeződés. Ám a rendet káosz előzi meg: a szervezetben szinte semmi sem úgy működik, ahogyan annak előtte.

Nehéz talán elhinni, hogy ez a zűrzavarosnak megélt állapot tulajdonképpen felbecsülhetetlen ajándék a nők számára. Csak néhányszor kínálkozik ilyen alkalom az élet során, amikor a szervezet ily nyitott, formálható lenne.
Ebben a képlékeny állapotban teljes testi-lelki megújulásra van lehetőség, amikor a szervezet belső intelligenciája lehetőséget lát az eddigi zavarok kiküszöbölésére illetve egy magasabb szintű rend létrehozására.

Az édesanya miközben teljes erejével az új kisbabáról szeretne gondoskodni, néha bizony ő is ugyanerre vágyik. A gyermekágy időszaka valóban a gondoskodás ideje: mind a baba, mind az édesanya számára!

A természettel összhangban élő kultúrák tudatában voltak ennek, sok régi hagyomány őrzi a gyermekágyas édesanyáról való gondoskodás különböző formáit. Ezekben közös a meleg, olajos masszázs, amely az általunk alkalmazott – az indiai természetgyógyászat, az Ajurvéda hagyományaiban gyökerező – kezelések alapját is képezi.